Novine:

  • Rad na najsavremenijim 4D aparatima-Prestige V20 i Accuvix XQ

(Prestige V20)

Opširnije...

  • Laserski tretman ginekološke patologije

GALERIJA

Kalendar trudnoće

Unesite prvi dan Vašeg poslednjeg menstrualnog ciklusa (PM)

__ ________

Kalendar ovulacije

Unesite prvi dan Vašeg poslednjeg menstrualnog ciklusaRazmak između dva ciklusa:

Pretraga

Kolposkopija predstavlja mikroskopski pregled grlića materice i vulve. Ovo je metoda posmatranja vulve, vagine i grlica materice uz pomoć kolposkopa. Kolposkop moze biti specijalno konstrisani optički instrument sa uvećanjima od 5-40 puta ili opticko-elektronsko-softverski kompleks, odnosno - video kamera povezana sa računarom. Preciznost postavljanja dijagnoze ovom metodom je između 60 - 85% (prema različitim autorima), a u kombinaciji sa citologijom (PAPA test) čak u 98 - 99% slučajeva otkrivaju prekanceroze i rani stadijum  karcinoma grlića materice.
Kolposkopija se moze izvoditi na vise načina i dopunjivati upotrebom različitih hemikalija za premazivanje grlilća (bojenje), svetlosnih filtera, velikih uvećanja (mikrokolposkopija), a u novije vreme analitičkih softverskih paketa.
Jednostavna ili nativna kolposkopija označava jednostavno posmatranje grlića materice, a proširena kolposkopija podrazumeva upotrebu optičkih ili hemijskih pomoćnih sredstava. Jedno od optičkih pomoćnih sredstava je zeleni filter koji poboljšava uočavanje krvnih sudova na površini grlica materice. Hemijska pomoćna sredstva su 3%sirćetna kiselina i Lugolov rastvor. Pod uticajem sirćetne kiseline cilindrični epitel bubri, a ćelijske belančevine denaturisu , što se označava kao aceto white reakcija. Nanošenjem Lugolovog rastvora (Schillerova proba) na povrsinu pločastoslojevitog epitela, glikogen u površnim ćelijama vezuje jod, a sam epitel se boji u tamno smeđu boju -jod pozitivna reakcija. Jod pozitivna reakcija sa određenim stepenom sigurnost isključuje postojanje epitelne atipije. Različite kombinacije ovih reakcija imaju različito značenje u proceni promena na povrsini grlića materice.
Ponekad je potrebno, radi što tačnijeg postavljanja dijagnoze, ovaj pregled upotpuniti i biopsijom grlića materice (uzimanjem delića tkiva sa sumnjivog mesta na grliću) i fakcioniranom kiretažom (intervencija pomoću koje se uzima uzorak tkiva same materice). Materijal dobijen na ovaj način šalje se na histopatološki pregled. Preporuka je da se ove analize i pregled obave jednom godišnje.